Добре дошли!

Радваме се, че сте тук! Ние сме СкайТрип Студио – видеографи, търсещи нови изживявания, емоции, приятелства и случки, които ни вдъхновяват и мотивират да правим това което обичаме, а именно да създаваме филми!

Едно от първите решения, които двойките решили да се врекат във вечен съюз вземат, е кога да се състои техния мечтан ден. В България, най-предпочитаните сезони са пролетта и лятото. Но защо да не „разчупим статуквото“ и не поразсъждаваме какви възможности ни предлагат всички сезони, преди да се спрем на точната дата…

ПРОЛЕТ

(Март, Април, Май)

Пролетна сватба, предимства и недостатъци

Предимства:

1. Пролетта е колоритна и красива.

Естествената красота на сезона е толкова романтична. Разцъфтелите дръвчета и храсти, обагрени в ярки цветове, създават невероятни пейзажи, които спомагат за доброто настроение и красивите кадри, които ще ви останат за спомен.

2. Оптимални температури с малка вероятности за лошо време.

Оптималните температури през пролетта са предпочитани от всички. Силните температурни контрасти на зимата и лятото са непознати през този сезон, което води до богат избор на възможности за облекло. А това, както всички знаем е от съществено значение, особено за дамите.

3. Витаещата позитивна енергия на пролетта.

Пролетта ни е избавила от смразяващите температури на зимата и сякаш всички поемаме глътка свеж пролетен въздух, пробуждаща ни от дълбокия „зимен сън“. Пастралната красота на този сезон винаги действа вдъхновяващо. Това е предпоставка за прекрасно настроение и нов заряд с положителна енергия. Енергия, която е подходящо да инвестираме в едно толкова позитивно събитие, каквото е сватбата.

Недостатъци:

1. Всичко е заето, трябва да се резервира от рано.

Ако сте решили сватбата ви да е през пролетта, определено ви съветваме да започнете организация от предната календарна година. Търсенето през този сезон е огромно, което може да се обясни с гореспоменатите предимства на сезона.

2. Съвпада с баловете.

По нашите географски ширини, абитуриентските балове по традиция се организират през месец май. А този месец е олицетворението на пролетната сватба. Това води до конфликт, тъй като обикновено локациите, на които се състоят сватбените тържества са еднакви и за баловете. Друг негатив, произтичащ от този пролетен дублаж е факта, че съществува вероятност някои от гостите ви да са ангажирани с баловете.

3. Пролетна алергия – затворени очи, течащ нос и кихане.

Не за всички пролетта носи радост. Много хора страдат от „пролетна алергия“ (алергия към полени). Това е неприятно, особено в случаите когато някой от младоженците страда от подобна алергия. Освен физиологичния дискомфорт, състоянието би се отразило негативно на фото/видео сесията, ако очите ви са постоянно затворени и не можете на контролирате стичащия си нос от раздразнението.

ЛЯТО

(Юни, Юли, Август)

Лятна сватба, предимства и недостатъци

Предимства:

1. Открити сватби и сватби на морето.

Защо обичаме лятото? Със сигурност един от отговорите се крие в златистия пясък в комбинация с прохладното море и свеж коктейл. Лятото е най-подходящия сезон за планиране на външна сватба. Макар че целогодишно съществуват рискове за непредвидимо време, тук те са сведени до минимум.

2. Отпускарски сезон – хората са по-отворени към пътувания.

Най-голям процент от сватбите се организират именно през лятото, сезон характерен с хубавото време и с отпускарското си настроение. Хората са отворени за пътувания и среднощни веселби. Това ще спомогне за вашето спокойствие, що се отнася до присъствието на максимален брой от поканените гости.

3. Сватба в планински курорт – там е красиво и прохладно.

Долу в полята температурите са високи, а понякога дори непоносими. Но, горе в планината винаги е по-различно. Зимната й красота е невероятна, но за съжаление планината е труднодостъпна и метеорологично неприветлива за организация на такива важни събития през снежния сезон. Ето защо, лятото е подходящ сезон за сватба в планината.

Недостатъци:

1. Няма свободни места и екипи.

Това, че лятото е най-предпочитания сватбен сезон, води след себе си и някои рискове. Като например, трудното намиране на свободни локации, екипи и организатори. Ето защо е препоръчително да резервирате хората, които ще работят по създаването и съхраняването на вашата сватба, колкото е възможно по-рано.

2. Непоносима жега.

Освен с отпускарското настроение и морския бриз, всички ние свързваме лятото и с жегите. Потене, обезводняване, слънчасване са неприятните странични ефекти, до които водят прекомерните юнско-августски температури. По тази причина бихме препоръчали, ако правите сватба в този период,  да се съобразявате с тези обстоятелства. Ако планирате външен ритуал, по-добре е да го предвидите за по-късните часове от деня (18:00-19:00 часа), когато температурите са по-благосклонни. Също така, не препоръчваме претрупването на програмата с множество пътувания, обичаи и игри, които в някои случаи могат да доведат до прегряване и дори припадане на гостите.

3. Голямо търсене – високи цени.

Както всички знаем, търсенето определя предлагането. В най-предпочитания сватбен сезон – лятото, търсенето е най-голямо, а оттам следва, че цените на сватбените услуги са по-високи. Това твърдение със сигурност не може да бъде абсолютизирано, но би могло да служи за насока при обмислянето на сватбения бюджет.

ЕСЕН

(Септември, Октомври)

Есенна сватба, предимства и недостатъци

Предимства:

1. По-добри възможности за избор на сватбена локация.

След активния горещ сезон, през есента обстановката се успокоява. Месец октомври е чудесно време да направите своята сватба. Предпочитаните сватбени локации, които през пролетта и лятото са резервирани година/и напред, сега са възможен избор за двойките, които са си казали „ДА“ през лятото.

2. Умерени температури.

Както пролетта действа ободряващо след тежката зима, така и есента ни дава възможност да поемем глътка свежест, след изморителните августовски жеги. Умерените температури ни предпазват от обилното потене и са сравнително предвидими, толкова че да знаем колко топло да се облечем през есента.

3. Есенната природа – естествен декор за снимки и видео.

Есента – сезон, който ни дарява с прекрасната си натурална премяна. Класическите есенни тонове – оранжево, кафяво, жълто, червено, придават неподправен колорит на атмосферата в сватбения ден. Този естествен декор прибавя приказно-романтична нотка в сватбените снимки и видео.

Недостатъци:

1. Риск от дъждове.

Този сезон, освен с красивото преобразяване на природата и умерените температури е известен и с валежите си. Но тъй като това не може да ни изненада, винаги можем да носим чадър със себе си. Да, така е – не е много комфортно…

2. Финансови затруднения на гостите.

Често пъти в този период на годината, хората имат финансови затруднения след летните ваканции, стартирането на учебния сезон на децата или просто са започнали да спестяват за коледните празници. Със сигурност, този факт не би следвало да е отправна точка при планирането на вашата сватба, но не трябва да се разочаровате, ако все пак получите по-нискобюджетни подаръци от близки и приятели.

3. Възможност само за вътрешни сватби.

Този недостатък не е изненадващ за есенните сватби, като се имат предвид честите валежи, характерни за сезона. Със сигурност най-разумния вариант е да се оглеждате за локации на закрито, в случай че не искате да останете разочаровани.

ЗИМА

(Ноември, Декември, Януари, Февруари)

зимна сватба, предимства и недостатъци

Предимства:

1. По-голяма вероятност за свободни екипи „в последния момент“.

Ако изберете дата през зимата, бъдете сигурни, че ще имате по-големи шансове да наемете харесаните от вас екипи, дори и да предприемете резервация в последния момент.

2. По-евтино?

Тъй като този сезон е рядко предпочитан за сватби, това води до намаляване на цените в някои сегменти на сватбения бранш. Целта е стимулирането на повече млади двойки към избор на дата през зимата.

3. Нестандартни снимки и видео (снежна феерия).

От гледна точка на сватбената фотография и видеография, зимата предразполага към креативни и свежи идеи. Те са свързани с  нейното най-голямото богатство – снега.

Недостатъци:

1. Ниски температури – сложна организация.

Определено, един от водещите недостатъци на снежния сезон са климатичните условия. Минусовите температури, бръснещо-студените ветрове и снежните покривки, са враг на лесната организация. Те водят до затрудненото пътуване на гостите от други населени места и наслояването ни с множество топли дрехи. Последното, освен ангажиращо е и в противоречие с идеята за елегантност, характерна за сватбените събития.

2. Стъмва се по-рано, програмата трябва да е по-сбита.

Една от характерностите на този сезон е краткият ден, компенсиран от дългата нощ. През зимата слънцето залязва около 17:00-18:00 часа, а това буквално съкращава възможностите за дълъг сватбен ден и наситеност на програмата.

3. Минимална възможност са сватба на открито.

Този недостатък на зимата е повече от очевиден, но е невъзможно да го пропуснем. Разбира се ако във вените ви тече сибирска кръв, може би не бихте имали нищо против да направите изнесен ритуал в снега? 🙂

Автор на статията: Галин Банчев; Фотография: Kalushkov Photography

Съвети | Идеи | Случки