Добре дошли!

Радваме се, че сте тук! Ние сме СкайТрип Студио – видеографи, търсещи нови изживявания, емоции, приятелства и случки, които ни вдъхновяват и мотивират да правим това което обичаме, а именно да създаваме филми!

Дронът в сватбената видеография

  /  
12.02.2019

Заснемането с дрон ни позволява да погледнем света от различна гледна точка. Това е причината да набере голяма популярност през последните години. Чрез тази технология, имаме възможността да направим снимки или да запишем видео от всякакви ракурси и височини. Това позволява на пилота (фотограф/видеооператор) да разгърне фантазията си до невиждани, само до преди десетилетие висоти. Благодарение на бързото развитие на технологията, света на киното и фотографията се промени неимоверно.

Какво представлява дронът в контекста на фотографията и киното?

[ВИЖТЕ ВИДЕО С КАДРИ ОТ ВЪЗДУХА НАПРАВЕНИ НА СВАТБИ]

Дронът е безпилотен летателен апарат (от unmanned aerial vehicle, UAV), служещ за направата на високо качествени изображения и видео. По същество, дронът е робот, който се управлява чрез дистанционно управление.

Каква добавена стойност ни дава тази технология в сватбената видеография?

Представете си, че планирате сватба на брега на морето или на някоя приказна дестинация, разкриваща гледки, достойни за картина на пейзажист. Не бихте ли искали във вашия сватбен филм, тази красота да е уловена и винаги щом го гледате, да изпитвате чувството на възхита от красотата, която ви е подтикнала да изберете точно това място.

Дори външния облик на мястото, да не разкрива величествени гледки, дрона може да се използва по време на сватбената или следсватбената сесия. След избора на красиво място за снимки, идват и уменията на пилота, от който зависи внасянето на желания колорит и динамика. Качествените кадри ще послужат като допълнително изразно средство в пост-обработката на филмите.

Какво е необходимо да знаем преди да изберем опцията ДРОН за нашата сватба?

Обикновено използването на дрон е опция, която може да изберете допълнително или е включена в по-разширен фотографски/видеографски пакет. Диапазонът, в който варира цената на тази услуга в сватбения бранш е 200-500 лева.

След бързото популяризиране на тази технология, дължащо се предимно на разпространяването на спиращи дъха панорамни гледки в социалните мрежи, все повече бъдещи младоженци избират тази услуга. Важно е да се отбележи, че самоцелното използване на дрон, не би довело до впечатляващи резултати. Какво означава това? Ако не сте предвидили достатъчно време за сесия в сватбения ден или локацията на сесията или мястото на събитието не са впечатляващи, съответно и кадрите от дрон няма да бъдат такива. Добре е да се консултирате с професионалиста, който наемате, преди да изберете тази услуга. Съществуват фактори, които биха възпрепятствали използването на дрон. Те могат да бъдат – метеорологични (дъжд, силен вятър, гръмотевици), технически (близост до летище, близост до антени, тесни пространства), форсмажорни (например графикът на сватбата се е нарушил и сесията в сватбения ден отпада) и др.

В кои моменти от сватбения ден е подходящо/неподходящо използването на дрон?

Както споменахме в горните редове, самоцелното използване на дрон, не винаги би довело до добри резултати. Например, често срещана грешка е да се смята, че най-добрият момент за използване на дрон е при протичането на външен ритуал. Истината обаче е, че това би довело до нежелани странични ефекти. Като например втренчването на гостите в този интересен летящ робот над главите им. Представете си колко конфузно бихте се почувствали ако в най-сублимния момент от вашия сватбен ден, вниманието на гостите е отвлечено от страничен фактор. Другият недостатък е шума, който създава безпилотния апарат. Той се отразява в качеството на звука от речта на длъжностното лице или на вашите речи, в случай че имате такива (при пост-обработката на филмите). По наше мнение, използването на тази технология е целесъобразно в следните случаи:

– Заснемане на сватбената локация от високо.

– Заснемане на определени кадри, съобразени с мястото на сватбената сесия, които са предварително режисирани от пилота (фотограф/видеооператор).

– Заснемане на локацията и сватбената атмосфера в общ план, непосредствено след външна церемония, преди гостите да се настанят в ресторанта.

– При заснемането на Love Story (пред/след сватбена сесия). В този случай локацията за снимки е избрана предварително и ситуацията е контролирана. Следователно има достатъчно време и свобода, за да бъдат създадени красиви и артистични кадри.

Въздушната фотография открива пред нас много нови перспективи. В контекста на сватбената фотография и видеография, тя добавя нови нюанси, които подсилват усещането за пространство и правят още по-изчерпателен сватбения разказ.

Кредити: Автор на статията: Галин Банчев; Фотография: Георги Павлов, Галин Банчев

Съвети | Идеи | Случки